ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

5 βήματα τρόπου ζωής για ένα υγιές ανοσοποιητικό

Της Ιωάννας Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Με σωστές διατροφικές επιλογές και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουμε ένα βήμα μακριά από τις λοιμώξεις.
Πέντε απλά βήματα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα:

Ισορροπημένη διατροφή

Είναι η διατροφή που μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνει ποικιλία ζωικών και φυτικών τρoφών, υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς υπερβολές, τοξίνες ή επιβλαβή συστατικά.
Κύρια σύσταση για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι να καταναλώνουμε καθημερινά 5-7 μερίδες πολύχρωμων
λαχανικών και φρούτων για πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επομένως, εάν πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου COVID-19 (όπως πυρετός) ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, η επαρκής πρόσληψη νερού κρίνεται αναγκαία. Το νερό βοηθά επίσης στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, διατηρώντας εύρυθμες τις λειτουργίες αυτού (ομοιόσταση).

Σωστή υγιεινή

Πρώτος σύμμαχός μας είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, που αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων.
Απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού εκτός σπιτιού.
Ακολουθεί το καλό πλύσιμο των τροφίμων (ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών) πριν την κατανάλωσή τους. Καλό είναι να καθαρίζουμε και τις συσκευασίες των προϊόντων – τροφίμων και μη – πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Επιπρόσθετα, η τακτική καθαριότητα των σκευών μαγειρικής, του πάγκου της κουζίνας και του τραπεζιού, είναι κρίσιμα για την μείωση της εξάπλωσης και της ανάπτυξης μικροβίων.

Καλή ψυχολογία

Υπάρχουν υγιείς και κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του στρες ή της κακής διάθεσης, όπως η μουσική, το διάβασμα, η ενασχόληση με μια αγαπημένη δραστηριότητα, γιόγκα, διαλογισμός. Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ένας άριστος τρόπος για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για κάποιες χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι να υπάρχει περαιτέρω υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Επαρκής & ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, που συνδέονται με ένα
εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες το 24ωρο, ενώ τα παιδιά χρειάζονται 8 έως 14 ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία τους.

2021-12-10T15:52:13+00:00