ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Διάγνωση και διαχείριση σπάνιας συγγενούς ανωμαλίας της αορτής στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό δημοσίευσε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology, ομάδα ιατρών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τους καρδιολόγους Θωμά Μπένη, Ιωάννη Ευθυμιάδη και Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, την ακτινολόγο Αναστασία Αυγουστή και τον φυσικό ιατρικής Ιωάννη Πρίντζιπα. Το περιστατικό αφορά μια ασυμπτωματική γυναίκα 41 ετών η οποία, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας με υπερηχογράφημα καρδιάς βρέθηκε να έχει αυξημένες ταχύτητες ροής στην κατιούσα θωρακική αορτή.

Ένα τέτοιο εύρημα θα μπορούσε να είναι συμβατό με μία σοβαρή συγγενή ανωμαλία που ονομάζεται στένωση του ισθμού της αορτής και κατά κανόνα απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση της στένωσης ή επεμβατική αντιμετώπιση με διαδερμική τοποθέτηση stent.

Η ασθενής διερευνήθηκε περαιτέρω με αξονική αγγειογραφία της αορτής για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης. Η εξέταση έδειξε ελίκωση και ήπια στένωση του αυλού της θωρακικής αορτής περιφερικά της αριστερής υποκλειδίου αρτηρίας (εικόνα – λευκά βέλη) και ήπια μεταστενωτική διάταση της κατιούσας θωρακικής αορτής, ευρήματα συμβατά με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής.

Τι είναι η ψευδής στένωση του ισθμού της αορτής

Η ψευδής στένωση του ισθμού της αορτής είναι μια σπάνια συγγενής ανωμαλία, που χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση και συστροφή της αορτής στο επίπεδο του αρτηριακού συνδέσμου (ligamentum arteriosum) και μπορεί να μιμείται την στένωση του ισθμού της αορτής.

Σε αντίθεση με την αληθή στένωση του ισθμού της αορτής, η ψευδής στένωση θεωρείται καλοήθης οντότητα καθώς οι ασθενείς είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικοί μιας και δεν υπάρχει κρίσιμη στένωση του αορτικού ισθμού και επομένως δεν απαιτείται κάποια χειρουργική ή επεμβατική παρέμβαση.

Ωστόσο, είναι πιθανή η δημιουργία ανευρύσματος της θωρακικής αορτής περιφερικά του σημείου της ψευδοστένωσης λόγω στροβιλώδους ροής που μπορεί να προκαλεί λέπτυνση του αορτικού τοιχώματος. Τα ανευρύσματα αυτά μπορεί να απαιτήσουν  χειρουργική ή διαδερμική επιδιόρθωση  λόγω του υψηλού κινδύνου ρήξης τους.

Έτσι, ακόμα και αν ένας ασθενής με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής είναι τελείως ασυμπτωματικός, συστήνεται  στενή παρακολούθηση (follow up) ώστε εντοπιστεί έγκαιρα  πιθανός σχηματισμός ανευρύσματος περιφερικά της ψευδοστένωσης.

Οι γιατροί της Βιοκλινικής θα παρακολουθούν την ασθενή σε ετήσια βάση με κλινική εξέταση και απεικόνιση της αορτής (με μαγνητική ή αξονική τομογραφία).

Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ λειτουργεί Καρδιολογικό τμήμα στελεχωμένο από έμπειρους και εξειδικευμένους καρδιολόγους. Υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας όλων των μη επεμβατικών διαγνωστικών τεστ (κλινική εξέταση, ΗΚΓ, δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα, Holter ρυθμού και πίεσης, υπερηχογράφημα καρδιάς, Stress Echo (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία), διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και υπερηχογραφία με παράγοντες αντίθεσης) καθώς και νοσηλείας ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.

Το Ακτινολογικό τμήμα στελεχώνεται από έμπειρους ιατρούς και τεχνολόγους, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα με δυνατότητα διενέργειας ευρείας γκάμας εξετάσεων μεταξύ των οποίων Αξονική και Μαγνητική τομογραφία.

Το Hellenic Journal of Cardiology είναι το περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με συντελεστή απήχησης (impact factor) 4,047.

 

2021-04-27T10:43:45+00:00