fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ρινοπλαστική

Του Πέτρου Λίτου, MD, Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου, Επιμελητή ΩΡΛ Βιοκλινική Αθηνών

Ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη τεχνική δυσκολία καθώς απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς από τον χειρουργό. Αυτό συνεπάγεται πως η επιλογή του κατάλληλου γιατρού πρέπει να γίνει με βάση την εξοικείωση και την εξειδίκευση που έχει στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ρινοπλαστική : τι είδους διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε

Οι διορθώσεις που μπορούμε να κάνουμε με τη ρινοπλαστική είναι :

  • λειτουργικής φύσεως, όπως λόγου χάρη να διορθώσουμε ένα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα, το οποίο δυσχεραίνει τη λειτουργία της αναπνοής
  • αισθητικής φύσεως, να αλλάξουμε το σχήμα, έτσι ώστε να υπάρχει συμμετρία και αρμονία στην εικόνα του προσώπου, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας

Ρινοπλαστική : ανοιχτή και κλειστή 

Η ρινοπλαστική μπορεί να είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Η κλειστή ρινοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για διόρθωση  που αφορά τον ύβο (καμπούρα) της μύτης είτε το ακρορρίνιο.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι ο τύπος που προτιμάται στις περισσότερες περιπτώσεις επανεπέμβασης μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική, γιατί δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να προβεί  στη διόρθωση δύσκολων προβλημάτων του σκελετού της μύτης έχοντας καλύτερο οπτικό πεδίο.

Ρινοπλαστική : ποια θεωρείται η κατάλληλη ηλικία για να πραγματοποιηθεί

Ουσιαστικά δεν υπάρχει σημαντικός περιορισμός όσον αφορά την ηλικία για τη διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης.  Άτομα από 18 ετών και άνω μπορούν να προχωρήσουν σε ρινοπλαστική εφόσον λειτουργικοί ή αισθητικοί λόγοι το επιβάλλουν. Η επέμβαση είναι καλό να μην πραγματοποιείται πριν τα 18 γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του οστεοχόνδρινου τμήματος της μύτης και ως εκ τούτου υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν ασυμμετρίες. Ακόμη, όταν η επέμβαση γίνεται νωρίς, δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να απολαμβάνει την ωραία μύτη της επιθυμίας του για μεγαλύτερο διάστημα στην υπόλοιπη ζωή του.

Ρινοπλαστική : θα αποκτήσω τη μύτη που ονειρεύομαι;

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν εσφαλμένα πως με τη ρινοπλαστική μπορούν να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη μύτη όπως για παράδειγμα ενός ηθοποιού που θαυμάζουν, επειδή θεωρούν πως το σχήμα της είναι το ιδανικό. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως το ιδανικό σχήμα μύτης είναι αυτό που ταιριάζει σε κάθε πρόσωπο. Η ιδανική μύτη είναι αυτή που “δένει” αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και δεν αλλοιώνει την εικόνα του.

Ρινοπλαστική: ο προεγχειρητικός σχεδιασμός στο ιατρείο

Ο γιατρός αφού τελειώσει με την καταγραφή του ιστορικού θα προχωρήσει στον έλεγχο του εσωτερικού της μύτης ώστε να διαπιστώσει σε τι κατάσταση είναι το διάφραγμα, οι ρινικές κόγχες, οι ρινικές βαλβίδες κτλ. Στη συνέχεια θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και θα φωτογραφίσει τη μύτη από 4 διαφορετικές γωνίες. H φωτογράφιση αυτή πριν την επέμβαση, αποσκοπεί αφ’ ενός στην τεκμηρίωση του περιστατικού, τη μελέτη και το σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου και αφ’ ετέρου καθοδηγεί τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.  Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συγκριθούν οι προεγχειρητικές φωτογραφίες με τις μετεγχειρητικές, που λαμβάνονται μετά την επέμβαση, όταν θα έχει υποχωρήσει τελείως το οίδημα.  Αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο θα συζητήσει μαζί σας τις λειτουργικές αλλά και αισθητικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μύτη ώστε να αναπνέει φυσιολογικά και να έχει μια αρμονική εμφάνιση χωρίς παράλληλα να φαίνεται χειρουργημένη. Τέλος θα οριστεί η ημερομηνία της επέμβασης.

Ρινοπλαστική : ποια είναι η διαδικασία πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η διαδικασία που ακολουθείται πριν την επέμβαση είναι σχετικά απλή. Την καθορισμένη ημέρα της επέμβασης, ο υποψήφιος έρχεται στην κλινική ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τυπικές εξετάσεις που προηγούνται κάθε επέμβασης, όπως αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία, σπανιότερα και μόνο σε απλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία ή μέθη.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και από το τι είδους αλλαγές χρειάζεται να πραγματοποιηθούν.

Ρινοπλαστική : η μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση το άτομο θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για 1 ημέρα, κυρίως για παρακολούθηση και το επόμενο πρωί θα επιστρέψει σπίτι με αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες. Ρινικός πωματισμός που δημιουργεί δυσφορία λόγω απόφραξης της μύτης και πόνο κατά την αφαίρεσή του δεν υπάρχει. Ο ασθενής αναπνέει από την μύτη άμεσα μετά το χειρουργείο.

Η αρχική εικόνα δε θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία γιατί είναι λογικό να παρουσιαστούν ήπιες εκχυμώσεις και οίδημα στην μύτη και κάτω από τα μάτια. Πρόκειται για μια παροδική κατάσταση και το αργότερο σε μία εβδομάδα το πρόσωπο θα έχει επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση. Επίσης το άτομο θα χρειαστεί να φορά έναν ειδικό, μικρό ρινικό νάρθηκα για τις επόμενες επτά ημέρες.

Ρινοπλαστική : πόσο επώδυνη είναι;

Η ρινοπλαστική θεωρείται ανώδυνη επέμβαση, παρ’ όλα αυτά τυχόν ήπιας έντασης πόνος με τη λήψη απλών αναλγητικών γίνεται ανεπαίσθητος.

Ρινοπλαστική : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Σε οποιαδήποτε επέμβαση υποβαλλόμαστε πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιπλοκών.

Στη ρινοπλαστική οι επιπλοκές είναι σπάνιες, όπως για παράδειγμα μια μικρή αιμορραγία η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα ή τυχόν μόλυνση που όμως προλαμβάνεται με τη χορήγηση κατάλληλου αντιβιοτικού. Είναι αλήθεια πάντως ότι η ρινοπλαστική είναι ίσως η πιο απαιτητική επέμβαση στο πρόσωπο και η διασφάλιση σωστού λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος απαιτεί προσεκτική επιλογή χειρουργού.

Ρινοπλαστική  : συμπεριφορές  που πρέπει να υιοθετήσει το άτομο μετά την επέμβαση

  • Μη φυσάτε τη μύτη σας
  • Μην βουρτσίζετε δυνατά τα δόντια σας
  • Αποφύγετε τις έντονες εκφράσεις
  • Κάντε πλύσεις με φυσιολογικό ορό
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες κάτω από τα μάτια
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική καταπόνηση ή άσκηση τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Λίτος Πέτρος είναι ένας από 10 γιατρούς στην Ελλάδα που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρινοπλαστικής.

Συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο και αφοσίωση στην λειτουργική και αισθητική χειρουργική της μύτης❗

Περιστατικά

Ρινοπλαστική23
Ρινοπλαστική22
Ρινοπλαστική21
Ρινοπλαστική20
Ρινοπλαστική19
Ρινοπλαστική18
Ρινοπλαστική17
Ρινοπλαστική16
Ρινοπλαστική15
Ρινοπλαστική14
Ρινοπλαστική13
Ρινοπλαστική12
Ρινοπλαστική11
Ρινοπλαστική10
Ρινοπλαστική9
Ρινοπλαστική8
Ρινοπλαστική7
Ρινοπλαστική6
Ρινοπλαστική5
Ρινοπλαστική4
Ρινοπλαστική3
Ρινοπλαστική2
Ρινοπλαστική1
2022-11-01T11:53:52+00:00