fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη

Του Διονύσιου Πικραμένου, MD, Phd, Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου & του Κωνσταντίνου Πικραμένου, MD PhD, Robotic Fellow (Hon) UCLH, London UK, Robotic Fellow UHCW, West Midlands UK

Βιοκλινική Αθηνών, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Τι είναι η καλοήθης υπερτροφία προστάτη;

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις των ανδρών.

Συμβαίνει όταν με την πάροδο του χρόνου το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε.
Η αύξηση αυτή προκαλεί πίεση στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση, πόνος, αίσθημα ότι δεν αδειάζει καλά η κύστη, συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ακράτεια, ακόμη και πλήρης αδυναμία ούρησης (επίσχεση). Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη επηρεάζει συνήθως άνδρες άνω των 50 ετών και αυτά τα έντονα συμπτώματα οδηγούν τον ασθενή στην αρχή σε φαρμακευτική θεραπεία και στην συνέχεια στο χειρουργείο.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργείο;

Η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος επιβάλλεται σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα επίσχεση ούρων, με λιθίαση της ουροδόχου κύστης, με μεγάλο
υπόλειμμα των ούρων στην κύστη μετά την ούρηση, με συχνές ουρολοιμώξεις και με επαναλαμβανόμενη αιματουρία.
Ασθενείς με έντονα κλινικά και υποκειμενικά ενοχλήματα που δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή και επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους, θα
αποφασίσουν μόνοι τους πότε θα χειρουργηθούν.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν πολλές τεχνικές για την αφαίρεση του προστάτη, που υπόσχονταν θεαματικά αποτελέσματα, δοκιμάστηκαν αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκαν λόγω φτωχών αποτελεσμάτων και πολλών επιπλοκών.

Οι πιο καινούργιες μέθοδοι οι οποίες έχουν καθιερωθεί είναι η μέθοδος TURis με τεχνολογία πλάσμα και το laser προστάτη Holep.

TURis

Η μέθοδος TURis, είναι η διπολική εξέλιξη της κλασικής μονοπολικής διουρηθρικής προστατεκτομής. Με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο, αφαιρείται σιγά-σιγά ολόκληρος ο προστάτης είτε σε μικρά κομμάτια, είτε με εξάχνωση. Μπορούν να αφαιρεθούν και μεγάλοι προστάτες και τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα αντιληπτά, η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και διατηρείται η εγκράτεια των ούρων αλλά και η στυτική λειτουργία. Παραμένει μέχρι σήμερα η μέθοδος επιλογής (gold-standard) για μικρού και μεσαίου μεγέθους προστάτες .

HOLEP

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό HIGH POWER LASER  γίνεται εκπυρήνιση ολόκληρου του προστάτη σε ένα ενιαίο κομμάτι. Η αφαίρεση του αδένα  γίνεται αφού ο προστάτης πολτοποιηθεί μέσα στην κύστη. Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά αμέσως.  Διατηρείται και η εγκράτεια των ούρων αλλά και η στυτική λειτουργία. Η μέθοδος έχει ελάχιστη αιμορραγία και προτείνεται κυρίως σε πολύ μεγάλους προστάτες καθώς σε αυτούς υπερτερεί των άλλων μεθόδων.

Rezum

Η μέθοδος Rezum είναι μια καινούρια μέθοδος, που χρησιμοποιεί έναν ειδικό καθετήρα που τοποθετείται στην κύστη και διοχετεύει ζεστό ατμό μέσα στον προστάτη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί νέκρωση του ιστού και μείωση του μεγέθους του προστάτη. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί γενική αναισθησία για να πραγματοποιηθεί. Προτείνεται σε ασθενείς με προστάτες μικρού μεγέθους, σε ασθενείς που θέλουν να διατηρήσουν την εκσπερμάτωση και σε ασθενείς που έχουν βαριές παθήσεις και δεν μπορούν να υποβληθούν σε κάποια άλλη θεραπεία.

Τι νέο έρχεται;

Optilume

Μία ολοκαίνουρια μέθοδος που χρησιμοποιείται ήδη για τα στενώματα της ουρήθρας με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Πρόσφατα πήρε έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ και για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Ένα ειδικό σύστημα καθετήρα τοποθετείται στην ουροδόχο κύστη και δημιουργεί μηχανική πίεση στο μέρος του προστάτη που προκαλεί τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Συγχρόνως, μεταφέρει μια ειδική ουσία (PACLITAXEL), στα κύτταρα του προστάτη που πιέζουν την ουρήθρα. Τα προστατικά κύτταρα νεκρώνονται και όχι μόνο βελτιώνονται τα συμπτώματα, αλλά αποτρέπεται και η επανεμφάνισή τους. Οι πρώτες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ούρηση, χωρίς να επηρεάζεται η στυτική λειτουργία και η εγκράτεια των ούρων. Αναμένεται και η έγκριση της μεθόδου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι Έλληνες ασθενείς.

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη, εκτός από ερεθιστικά και ενοχλητικά συμπτώματα δημιουργεί καθημερινό άγχος στους άνδρες. Είναι ανθρώπινο και εντελώς φυσιολογικό, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, να αναζητούν μεθόδους άμεσης λύσης που είναι αναίμακτες, ανώδυνες, ελάχιστα επεμβατικές, χωρίς επιπλοκές και με γρήγορη ανάρρωση. Σήμερα, έχουμε την τύχη να υπάρχουν πολλές τεχνικές που υπόσχονται να δώσουν λύση στα προβλήματα αυτά. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε, ότι η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής πρέπει να γίνεται πάντα βασιζόμενη σε επιστημονικά κριτήρια. Τέτοια κριτήρια είναι το μέγεθος του προστάτη, η ικανότητα του ασθενούς να πάρει νάρκωση, η αποδοχή του ασθενούς για τις επιπλοκές μίας τεχνικής αλλά και η εμπειρία του χειρουργού. Η σωστή λοιπόν επιλογή, γίνεται μόνο μετά από συζήτηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κάθε τεχνικής αλλά και αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Το άρθρο γράφτηκε βάσει των Κατευθυντηρίων Οδηγιών (GUIDELINES) της Ευρωπαϊκής ουρολογικής Εταιρείας – έκδοση 2023.

2024-02-27T10:54:11+00:00