fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Το ιδανικό στήθος μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Της Χριστίνας Χριστοφορίδου Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Το στήθος είναι σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας και γι’ αυτό πρέπει οι γυναίκες να το χειρίζονται με σεβασμό.

Είναι σημαντικό κάθε σχετική απόφαση για την αισθητική αλλαγή του να πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από την προσωπική ανάγκη και όχι προς ικανοποίηση οποιουδήποτε τρίτου ή του κοινωνικού περίγυρου.

Η αυξητική μαστού με ενθέματα είναι η πιο δημοφιλής ίσως αισθητική επέμβαση, που στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους του μαστού και στην ταυτόχρονη ανόρθωσή του (σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης).

Μέσω μιας μικρής τομής 3-4 εκατοστών, τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης στο στήθος και συμπληρωματικά λίπος. Το ένθεμα της σιλικόνης τοποθετείται σε μια ειδική θήκη-κοιλότητα η οποία δημιουργείται κατά περίπτωση και απόλυτα εξατομικευμένα πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ είτε κάτω από την περιτονία του μυός (subfascial), που είναι μια πολύ λεπτή μεμβράνη η οποία καλύπτει τον μείζονα θωρακικό μυ.

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση είναι να χρησιμοποιούμε μικρά, ελαφριά ενθέματα πάνω από τον μυ και αν είναι δυνατόν κάτω από την περιτονία και ενδεχομένως να συμπληρώνουμε με αυτομεταμόσχευση λίπους, όπου υπάρχει περίσσεια για λήψη (π.χ.: ψωμάκια – μηροί – κοιλιά – μέση – πλάτη – βραχίονες – γόνατα).

Υπάρχουν διάφορα είδη ενθεμάτων, λείας ή τραχείας επιφανείας, ανατομικά ή στρογγυλά, σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, βάσης, διαμέτρου και προβολής.

Η επιλογή των ενθεμάτων γίνεται κατόπιν ειδικών λεπτομερών μετρήσεων, ανάλογα με τον σωματότυπο της γυναίκας, που δοκιμάζει διάφορες προθέσεις στο ιατρείο και συζητάει εκτενώς με τον πλαστικό χειρουργό.

Σήμερα βοηθάει πάρα πολύ η 3D-εικονική προσομοίωση με την οποία μπορεί η ενδιαφερόμενη να δει τρισδιάστατα πώς θα είναι το στήθος της μετά το χειρουργείο και να αποφασίσει πιο εύκολα το μέγεθος και το σχήμα που επιθυμεί.

Η τελική επιλογή ενθεμάτων γίνεται μέσα στο χειρουργείο, με τη διεγχειρητική χρήση δοκιμαστικών sizers που αυξομειώνονται σε όγκο με φυσιολογικό ορό μέχρι να καταλήξει ο πλαστικός χειρουργός με την ομάδα του στο πλέον κατάλληλο ένθεμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στο σωματότυπο (θώρακα, στέρνο, πλάτες, ύψος, βάρος) της κάθε γυναίκας.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διορθωθούν και ασυμμετρίες μεταξύ των δύο μαστών.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η μετεγχειρητική νοσηλεία διαρκεί 2-3 ώρες έως και μία νύχτα στην κλινική.
Κατά τις 2-3 πρώτες μέρες της ανάρρωσης πιθανόν να υπάρξει πόνος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά.

Οι εκχυμώσεις και το οίδημα διαρκούν 1-3 εβδομάδες οπότε και συνιστάται αποφυγή έντονης γυμναστικής, σήκωμα βάρους, θάλασσα ή πισίνα ενώ προτείνεται χρήση ειδικού ελαστικού στηθόδεσμου. Με το πέρασμα του χρόνου επουλώνονται και σβήνουν τα σημάδια από τις τομές.

Δρ Χριστίνα Χριστοφορίδου,
Πλαστικός Χειρουργός, μέλος GMC, ISAPS, ΑSAPS, HESPRAS, με Εξειδίκευση στην Προηγμένη Αισθητική Χειρουργική

2020-07-20T14:48:19+00:00