ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ελάχιστα επεμβατική θωρακοσκοπική χειρουργική υποβοηθούμενη με μονή πύλη (Uni-VATS)

Του Δημήτριου Κ. Σουφλέρη MD, Χειρουργός Καρδιάς – Θώρακος – Αγγείων, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος της Βιοκλινικής Αθηνών, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η υποβοηθούμενη με μονή πύλη και χρήση κάμερας θωρακοχειρουργική επέμβαση (UniVATS) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που περιλαμβάνει την πρόσβαση στους πνεύμονες μέσω μιας μόνο τομής. 

Κατά τη διαδικασία UniVATS, ο χειρουργός δημιουργεί μια μικρή τομή, πλάτους 2-3 εκατοστών, μεταξύ των πλευρών. Αυτή η οπή χρησιμεύει ως θύρα τόσο για τα χειρουργικά εργαλεία όσο και για το θωρακοσκόπιο που συνδέεται με μια βιντεοκάμερα οπτικών ινών. Μέσω αυτής της μονής, μικρής τομής, ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψίες ή εκτομές πνευμονικού ιστού, καθώς και πιο σύμπλοκες επεμβάσεις όπως η αποκατάσταση του θωρακικού τοιχώματος. 

Σήμερα, υπάρχουν πολλές επονομαζόμενες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούν από 1 έως και 4 θύρες (τομές) διαφόρων εκατοστών μήκους η κάθε μια. 

 

Ποιος ασθενής χρειάζεται μια θωρακοχειρουργική επέμβαση Uni-VATS;  

 Πολλοί από τους ασθενείς που χρειάζονται θωρακοχειρουργική επέμβαση μπορούν να επωφεληθούν από μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση όπως το UniVATS, που έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία για βιοψίες και εκτομές ιστού πνεύμονα καθώς και για την ανακατασκευή του θωρακικού τοιχώματος. 

 Το UniVATS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα και άλλους όγκους της θωρακικής κοιλότητας. για να αφαιρεθεί αέρας (πνευμοθώρακας) ή το υγρό (πλευριτική συλλογή) που έχει παγιδευτεί γύρω από τον πνεύμονα όπως και να ανακουφίσει την υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) στοχεύοντας ορισμένα νεύρα μέσα στο θώρακα. 

Ποια είναι τα οφέλη της θωρακικής χειρουργικής με βιντεοσκόπηση (UniVATS); 

 Επειδή η UniVATS είναι η λιγότερο επεμβατική θωρακοχειρουργική τεχνική στις μέρες μας, η μετεγχειρητική ανάρρωση τείνει να είναι ταχύτερη, με μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Επίσης είναι ευρέως γνωστό ότι οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και τον κίνδυνο επιπλοκών. Η διαδικασία UniVATS έχει επίσης και ένα αισθητικό όφελος, καθώς οδηγεί σε μία μόνο, μικρή ουλή.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για μια θωρακική χειρουργική με βιντεοσκόπηση (UniVATS); 

 Δύο θύρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις VATS, (BiportalVATS) όπου μια τομή γίνεται για τα χειρουργικά εργαλεία και μια άλλη για το θωρακοσκόπιο 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνική (Uni-VATS); 

 Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, το UniVATS συνοδεύεται από τυπικούς κινδύνους μόλυνσης του χειρουργικού τραύματος και αιμορραγίας. Οι πιθανότητες όμως με την τεχνική αυτή είναι οριακά μηδενικές. 

2023-04-20T16:19:39+00:00