ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: η ύπουλη νόσος που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα

Του Πανταζή Κυριαζή, Χειρουργός Ουρολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινική Αθηνών, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος μετά τον καρκίνο του προστάτη. Στον ανδρικό πληθυσμό είναι 5 φορές πιο συχνός από ότι στο γυναικείο. Οι καπνιστές παρουσιάζουν 6πλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κύστεως σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Η συχνότερη μορφή καρκίνου είναι η θηλώδης μορφή που έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως θήλωμα της ουροδόχου κύστεως.

Αιτιολογία – Παράγοντες κινδύνου

Σαφής αιτιολογία για την εμφάνιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη δεν υπάρχει. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του, όπως: η ηλικία, το κάπνισμα, περιβαλλοντικοί – επαγγελματικοί παράγοντες (π.χ. έκθεση σε χημικές ουσίες), φάρμακα, ακτινοβολίες, ξένα σώματα στην ουροδόχο κύστη και χρόνιες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως δεν έχει συμπτώματα. Αναγνωρίζεται τυχαία σε κάποιο υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Κύριο σύμπτωμα είναι η ανώδυνη αιματουρία.

Διάγνωση

Σε εμφάνιση μακροσκοπικής ανώδυνης αιματουρίας, μετά την λήψη ιατρικού ιστορικού, πρέπει να γίνεται υπερηχοτομογράφημα και κυστεοσκοπικός έλεγχος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου ουροδόχου κύστεως είναι επεμβατική. Πραγματοποιείται αφαίρεση του μορφώματος δια μέσου της ουρήθρας υπό νάρκωση, με ειδικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το οποίο αποστέλλεται για παθολογοανατομικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί όλος ο όγκος μέχρι τη βάση του.

Αναλόγως με το στάδιο οι όγκοι διακρίνονται στις κάτωθι κατηγορίες:

  • Στους επιφανειακούς όγκους, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, οι οποίοι δεν διηθούν το μυικό τοίχωμα (και εδώ πρέπει να σταθούμε στην ικανότητα του χειρουργού ουρολόγου να εξαιρέσει όλον τον όγκο και να φτάσει μέχρι το μυικό τοίχωμα) και
  • Στους διηθητικούς όγκους όπου ο όγκος διηθεί στο μυικό τοίχωμα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ένας ύπουλος καρκίνος, εφόσον όμως αντιμετωπιστεί σε πρώϊμο στάδιο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμος και για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε Ουρολόγο για την διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

2022-06-10T16:43:36+00:00