ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Κιρσοκήλη: Ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της ανδρικής γονιμότητας

Του Πανταζή Κυριαζή, Χειρουργός Ουρολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινική Αθηνών, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η κιρσοκήλη αποτελεί μια διαταραχή των φλεβών του όρχεως, που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του σπέρματος και κατ’ επέκταση η ανδρική γονιμότητα.

Αφορά περίπου το 30% του ανδρικού πληθυσμού.

Είναι μια ανεπάρκεια των φλεβών ιδιαίτερα της έσω σπερματικής φλέβας κυρίως αριστερά, δεν έχει σχέση με κακοήθεια και σχεδόν δεν παρουσιάζει προβλήματα παρά μόνο μία ελάχιστη ενόχληση στον αριστερό όρχι.

Τονίζεται ότι το 40% της υπογονιμότητας στους άνδρες οφείλεται στην ύπαρξη κιρσοκήλης. Η κιρσοειδής διεύρυνση του φλεβικού δικτύου του όρχεος, έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει εντός αυτού, επηρεάζοντας την παραγωγή τεστοστερόνης και την σπερματογένεση.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια της έσω σπερματικής φλέβας έχει ως αποτέλεσμα ουσίες όπως οι κατεχολαμίνες να φθάνουν στον όρχι καταστέλλοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Είναι γνωστό ότι σε ζευγάρια που έχουν ταλαιπωρηθεί για να αποκτήσουν παιδί μετά την διόρθωση της κιρσοκήλης, το 70% έχει το θεμιτό αποτέλεσμα.

 

Διάγνωση και διόρθωση

Η διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται κλινικά από τον ουρολόγο και επιβεβαιώνεται με το triplex οσχέου.

Η διόρθωση της, ως ανατομική διαταραχή, είναι πάντα χειρουργική.

Η επέμβαση είναι μικρής βαρύτητας για τον ασθενή, ο οποίος εξέρχεται σχεδόν την ίδια ημέρα από την κλινική και μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα είναι άριστα, φθάνοντας σε ποσοστό πάνω από το 70% πάντα σε συνάρτηση με τη χειρουργική τεχνική αλλά και με την έγκαιρη διόρθωση του προβλήματος.

Συμπερασματικά, ο ανδρικός πληθυσμός είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται από τον ουρολόγο για ένα πλέον συχνό φαινόμενο που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ενώ είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία.

2022-06-10T16:43:52+00:00