ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Μονάδα μικροχειρουργικής ωτορινολαρυγγολογίας με ακτίνες Laser

Του Δημήτριου Πανταζή Βιοκλινική Αθηνών

Η άσκηση της χειρουργικής σήμερα απαιτεί minimal invasive (ελάχιστα επεμβατικές) τεχνικές, μειωμένους χρόνους νοσηλείας, μικρότερη νοσηρότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και νέων χειρουργικών τεχνικών, βιώνουμε μια εντυπωσιακή αλλαγή στην αντιμετώπιση των ασθενών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η χειρουργική τεχνική με ακτίνες Laser (CO2) (Transoral Laser Micrurgery-TLM), δηλαδή η διαστοματική Laser μικροχειρουργική, είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου.

Οι κλασικές παλιές χειρουργικές τεχνικές, που θυσίαζαν άσκοπα μεγάλα τμήματα υγιών ιστών, χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο και που είχαν σαν συνέπεια τη μεγάλη νοσηρότητα, τις μακρές νοσηλείες και την παραμόρφωση ενίοτε της εικόνας των ασθενών, έχουν πλέον εγκαταλειφθεί στον δυτικό κόσμο και τη θέση τους έχουν πάρει οι σύγχρονες τεχνικές, όπως η προαναφερθείσα.

Όμως, η εφαρμογή αυτής της σύγχρονης χειρουργικής τεχνικής απαιτεί σύγχρονο και συνήθως ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό και κυρίως απόλυτα εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, που η γνώση του έχει αποκτηθεί με υπομονή και υπομονή σε κέντρα του εξωτερικού και η εμπειρία του έπειτα από τη διενέργεια μεγάλου αριθμού περιστατικών.

Δημήτριος Πανταζής, Prof. Dr. Wolfgang Steiner

Πιστεύοντας ότι και οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτής της χειρουργικής τεχνικής χωρίς να αναγκάζονται να απευθύνονται σε κέντρα του εξωτερικού, δημιουργήσαμε το «Κέντρο Χειρουργικής με ακτίνες Laser στην Ωτορινολαρυγγολογία», έχοντας απόλυτα την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφάμιλλο οιουδήποτε αντίστοιχου κέντρου του εξωτερικού και έχοντας τη δυνατότητα διενέργειας οποιασδήποτε επέμβασης έχει ένδειξη αυτή η τεχνική, υποσχόμενοι άριστα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι το άριστο δυνατόν αποτέλεσμα για τον ασθενή, χωρίς να φειδόμεθα κόπου και χρόνου.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι αντίστοιχο τέτοιο αμιγές κέντρο δεν υπάρχει στη χώρα μας. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι στο κέντρο μας θα δίνονται λύσεις που δεν μπορούν να δοθούν αλλού σε δύσκολα προβλήματα. Φιλοδοξούμε το κέντρο αυτό να παραμείνει ποιοτικά ταυτόσημο με κέντρα του εξωτερικού και για τον σκοπό αυτό θα εργαστεί με αγάπη για τον ασθενή όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας!

Ογκολογία – καρκίνος του λάρυγγα

Πρωταρχικός στόχος μας είναι η διάσωση του οργάνου και η θεραπεία του ασθενούς.

Α1 Πρώιμα καρκινώματα των φωνητικών χορδών

Όταν λέμε πρώιμα καρκινώματα του λάρυγγα εννοούμε τα καρκινώματα των φωνητικών χορδών, και συγκεκριμένα τα Τ1 και Τ2 καρκινώματα που κύριο σύμπτωμά τους έχουν τη βραχνάδα. Αυτά αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους: 1) Τη Laser μικροχειρουργική και 2) την ακτινοθεραπεία. Η κλασική χειρουργική με την τραχειοτομή και τις εξωτερικές τομές έχει πια εγκαταλειφθεί στον δυτικό κόσμο . Η υπεροχή της Laser μικροχειρουργικής είναι εμφανής με μεγάλη διαφορά από την ακτινοθεραπεία, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Πλεονεκτήματα της Laser χειρουργικής έναντι της ακτινοθεραπείας

Α2 Υπεργλωττιδικά καρκινώματα του λάρυγγα

Αποτελούν περίπου το 40%  των καρκινωμάτων του λάρυγγα με επιθετικότερη έναντι αυτών των φωνητικών χορδών βιολογική συμπεριφορά. Και εδώ η Laser μικροχειρουργική προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής χειρουργικής (που, επίσης, έχει εγκαταλειφθεί στα περισσότερα κέντρα) και της ακτινοθεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται ούτε μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία, εφόσον ο πρωτοπαθής όγκος έχει αφαιρεθεί επί υγιών ορίων και ο προληπτικός λεμφαδενικός καθαρισμός είναι αρνητικός μεταστατικής νόσου.

Πλεονεκτήματα της Laser μικροχειρουργικής

 • Διαστοματική αφαίρεση του όγκου.
 • Χωρίς τραχειοτομή.
 • Ανώδυνη πορεία.
 • Νοσηλεία από μία ως τέσσερις εβδομάδες.
 • Εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα.
 • Πολλές φορές δεν απαιτείται η ακτινοθεραπεία.

Α3 Προχωρημένα καρκινώματα του λάρυγγα

Στα προχωρημένα καρκινώματα του λάρυγγα απαιτείται η συνεργασία με ακτινοθεραπευτές και ογκολόγους χημειοθεραπευτές. Όμως, με τη ριζική εκτομή του όγκου με CO2 Laser και σωστή διαχείριση των λεμφαδένων επιτυγχάνουμε τη διατήρηση του οργάνου του λάρυγγα σε πολύ υψηλό ποσοστό. Επίσης, σε αποτυχία της ακτινοθεραπείας, ο λάρυγγας και πάλι σώζεται σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων.

Η ολική λαρυγγεκτομή, όταν αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενεργείται στο τμήμα μας με απόλυτη επιτυχία. Τέλος, μια ιδιαίτερη κατηγορία καρκινωμάτων του λάρυγγα, τα ακροχορδονώδη καρκινώματα (verrucus Ca), θεραπεύονται με μηδενικές υποτροπές.

Πλεονεκτήματα της Laser χειρουργικής τεχνικής

 • Δεν απαιτείται τραχειοτομή, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
 • Η αφαίρεση του όγκου είναι μικροσκοπικά ελεγχόμενη, αφαιρώντας τόσους υγιείς ιστούς όσους απαιτούνται.
 • Φυσικά, υπάρχουν και οι αντενδείξεις, που όμως είναι λίγες και εκφεύγουν του παρόντος. Στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι εφικτή η επί υγιών ορίων εκτομή, παραμένοντας λειτουργικός λάρυγγας. Σε πολλές περιπτώσεις υπεργλωττιδικών καρκινωμάτων, κατόπιν προληπτικού λειτουργικού λεμφαδενικού καθαρισμού με αρνητικούς λεμφαδένες, δεν απαιτείται μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία, που αυτό αποτελεί τεράστιο όφελος για τον ασθενή. Ο ογκολογικός σχεδιασμός δεν αλλάζει, γεγονός που σημαίνει ότι η αφαίρεση των λεμφαδένων -όταν απαιτείται- θα γίνει κανονικά και η μετεγχειρητική ακτινο-χημειοθεραπεία θα γίνει και αυτή, επίσης.

Όμως, τεράστια σημασία έχουν η επί υγιών ορίων αφαίρεση της πρωτοπαθούς εστίας και η διαχείριση των λεμφαδένων για την περαιτέρω εξέλιξη της ογκολογικής πορείας του ασθενούς. Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός μη θεραπευθέντων με την ακτινοθεραπεία καρκινωμάτων αντιμετωπίζεται με CO.

Β’ Καρκίνος φάρυγγα – στοματικής κοιλότητας

Η διαχείριση με CO2 Laser αυτών των όγκων που μπορούν να αντιμετωπιστούν προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή.

Δεν γίνεται με εξωτερικές τομές και παραμορφώσεις, αλλά διαστοματικά, ανώδυνα, χωρίς απώλεια αίματος, με μικρότερη νοσηλεία και με ίδια ογκολογικά αποτελέσματα.

 • Καρκίνος εδάφους στόματος.
 • Καρκίνος γλώσσης.
 • Καρκίνος ρίζας γλώσσης.
 • Καρκίνος αμυγδαλής.
 • Καρκίνος υποφάρυγγος.

Πολλές φορές, αυτές οι επεμβάσεις γίνονται χωρίς τραχειοτομή, μια επέμβαση απεχθής για τον ασθενή.

Γ’ Εκκολπώματα οισοφάγου zenker

Διαστοματική ενδοσκοπική Laser αποκατάσταση χωρίς εξωτερικές τομές, μικρή νοσηλεία και χωρίς ρινογαστρικό σωλήνα σε πολλές περιπτώσεις.

Δ’ Αμφοτερόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών

Κυρίως πρόκειται για επιπλοκή της ολικής θυρεοειδεκτομής, με κύριο σύμπτωμα την έντονη και απειλητική για τη ζωή δύσπνοια.

Η εμπειρία στην αντιμετώπιση με CO2 Laser αυτής της κατάστασης είναι από τις μεγαλύτερες με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην αναπνοή όσο και στη φωνή.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και η νοσηλεία 2-3 μέρες, χωρίς τραχειοτομή ή άλλες εξωτερικές τομές.

Ε’ Καλοήθεις παθήσεις

Η Laser μικροχειρουργική παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των κλασικών μεθόδων και σε καλοήθεις παθήσεις, προσφέροντας ελάχιστη νοσηλεία, ανώδυνη πορεία και ριζική εκτομή χωρίς υποτροπές. Τέτοιες παθήσεις είναι:

 • Θηλώματα λάρυγγος (στους ενήλικες έπειτα από ριζική εκτομή σπάνια υποτροπιάζουν).
 • Κύστεις λάρυγγος.
 • Λαρυγγοκήλες.
 • Πολύποδες λάρυγγος.
 • Προκαρκινικές καταστάσεις, π.χ., λευκοπλακίες κ.λπ. (αφαιρούνται ριζικά).
 • Συμφύσεις φωνητικών χορδών κ.λπ.
 • Αιμαγγειώματα λάρυγγος – υποφάρυγγος.
 • Υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής.
 • Υπογλωττιδικές στενώσεις,ιδιοπαθείς – Wegener κ.λπ.

Ζ’ Ωτοχειρουργική

Η αναβολοτομή για τη θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης γίνεται στο κέντρο μας με τη χρήση του CO2 Laser. Αυτή η χειρουργική τεχνική προσφέρει απόλυτη ασφάλεια στην αφαίρεση της υπερδομής του αναβολέα και στη διάτρηση της πλάκας, μηδενίζοντας επιπλοκές που μπορεί να φέρουν στον ασθενή επιμένοντα ίλιγγο ή και κώφωση ακόμα.

Επίσης, στις επεμβάσεις της ωτοσκλήρυνσης αποτελεί τη μοναδική ασφαλή τεχνική χωρίς τον κίνδυνο κώφωσης, που στην αντίθετη περίπτωση με τη χρήση των συμβατικών τεχνικών είναι πολύ υψηλός.

Προϋποθέσεις της διαστοματικής Laser μικροχειρουργικής:

 • Άριστος τεχνολογικός εξοπλισμός.
 • Άριστη γνώση και εμπειρία του χειρουργού.
 • Άριστη έκθεση του χειρουργικού πεδίου.
 • Άριστη συνεργασία με τον παθολογοανατόμο.
 • Άριστα οργανωμένο τμήμα γενικότερα.

Η’ Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου

Στο κέντρο μας, εκτός από τα περιστατικά που απαιτούν τη χρήση Laser, εκτελούνται και μια σειρά άλλων επεμβάσεων, όπως:

 • Παρωτιδεκτομή.
 • Πλαγιοφαρυγγικοί όγκοι.
 • Αφαίρεση υπογνάθιου αδένα.
 • Συγγενείς κύστεις, όπως κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, βραγχειακή κύστη, λεμφαγγειώματα.
 • Ρινικό διάφραγμα.
 • Αμυγδαλεκτομή – αδενοτομή.
 • Ωτοχειρουργικές επεμβάσεις, όπως χρόνιες ωτίτιδες, τυμπανοπλαστικές, εκκριτικές ωτίτιδες κ.λπ.
 • Ολική θυρεοειδεκτομή με νευροπαρακολούθηση.
 • Λεμφαδενικοί καθαρισμοί του τραχήλου (FND-RND).
 • Μυοδερματικοί κρημνοί (αποκατάσταση ιστικών ελλειμμάτων).

Συμπερασματικά

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι απόλυτα διαχειρίσιμος όγκος, με υψηλά ποσοστά επιβίωσης και διατήρηση του οργάνου του λάρυγγα. Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι: Η πρόληψη, που προέρχεται από τη σωστή ενημέρωση, η γνώση των παραγόντων που τον προκαλούν, ο προληπτικός έλεγχος των υψηλού ρίσκου ασθενών, η πρώιμη διάγνωσή του και η αντιμετώπισή του από εξειδικευμένους χειρουργούς σε εξειδικευμένα και άριστα οργανωμένα κέντρα.

Επίσης, όπως προηγουμένως περιεγράφη, η Laser μικροχειρουργικη έχει πλήθος εφαρμογών σε πολλές παθήσεις πέραν του καρκίνου – ογκολογικού πεδίου.

Η Βιοκλινική, έχοντας πάντα σαν στόχο τον άνθρωπο και την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας, ίδρυσε ειδικό κέντρο μικροχειρουργικής με ακτίνες Laser στην Ωτορινολαρυγγολογία, με υψηλού επιπέδου τεχνολογικό εξοπλισμό και οργάνωση. Η χρήση του τεχνολογικού αυτού εξοπλισμού από ειδικά εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς, έχοντας στο ενεργητικό τους ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων, εγγυώνται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον ασθενή που πάσχει από τον καρκίνο του λάρυγγα, αλλά και στις άλλες προαναφερθείσες παθήσεις που ενδείκνυται η μικροχειρουργική με ακτίνες.

 

Δημήτριος Πανταζής
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου
• Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Μικροχειρουργικής Ωτορινολαρυγγολογίας με ακτίνες Laser
• Μέλος της Γερμανικής ΩΡΛ Εταιρείας
• Μέλος της European Laser Association
• T. Συντοντιστής Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Θρίασιου Νοσοκομείου Ελευσίνας
Τηλ. 6944538989, Ε-Μail: drpantazis@yahoo.gr

2018-05-09T12:05:42+00:00