fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Παθήσεις του πρωκτού

Του Χρήστου Τσαρπαλή Βιοκλινική Αθηνών

Κύστη Κόκκυγα

Χρόνια φλεγµονή της περιοχής του κόκκυγα στη σχισµή των γλουτών, µονόχωρη ή µε πολλές διακλαδώσεις. Η ανατοµία της περιοχής, η παρατεταµένη καθιστική εργασία, η πίεση, η τριβή και η εφίδρωση συντελούν στην αντεστραµµένη ανάπτυξη της τρίχας (προς τα µέσα). 

Είναι συχνότερη στους άνδρες (8 στους 10 ασθενείς), στις ηλικίες 15-30 ετών, και υπερέχει στα δασύτριχα και υπέρβαρα άτοµα.

Σε αρχικό στάδιο τα συµπτώµατα είναι ήπια ή ανύπαρκτα, προοδευτικά όµως µπορεί να οδηγήσει σε σχηµατισµό συριγγίου κάτω από το δέρµα, όπου γίνεται και αντιληπτή από την εκροή υγρού ή και αίµατος µε άσχηµη οσµή.

Η διάγνωση συχνά γίνεται όταν η κύστη επιµολυνθεί και µετατραπεί σε απόστηµα. Ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, διόγκωση, ερυθρότητα της περιοχής και ενδεχοµένως πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήµατος µε άµεση ανακούφιση του ασθενούς. Η οριστική θεραπεία πραγµατοποιείται σε επόµενο χρόνο, όταν η φλεγµονή υποχωρήσει πλήρως.

Η διάγνωση είναι κλινική µε βάση τα συµπτώµατα και τα ευρήµατα από τη φυσική εξέταση. Ενίοτε είναι χρήσιµη η χαρτογράφηση µε υπέρηχους.

Η θεραπεία για πολλά χρόνια στηριζόταν στη χειρουργική εκτοµή της κύστης και η επούλωση γινόταν αργά, µε συχνές αλλαγές του τραύµατος. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί µια επαναστατική θεραπεία µε Laser. Η µέθοδος ονοµάζεται Filac (Fistula Laser Closure) και στηρίζεται στην είσοδο του ειδικού καθετήρα στο εσωτερικό της κύστης, προξενώντας εξάχνωση της εσωτερικής κάψας της κύστης και µια ελεγχόµενη άσηπτη φλεγµονή, που οδηγεί γρήγορα στην πλήρη επούλωση. Ο ασθενής έχει λιγότερο πόνο, γρηγορότερη επούλωση και επάνοδο στην εργασία του.

Περιεδρικό Απόστηµα – Περιεδρικό Συρίγγιο

Οξεία λοίµωξη της περιπρωκτικής περιοχής, που εκδηλώνεται µε πόνο, οίδηµα, ερυθρότητα και διόγκωση από συλλογή πύου. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό ή αίσθηµα «βάρους» στην περιοχή.

Θεραπεία είναι η χειρουργική διάνοιξη υπό αναισθησία και η πλήρης παροχέτευση της συλλογής. Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η εξέλιξη ενός περιεδρικού αποστήµατος, η «σιωπηλή» εγκατάστασή του, και πρόκειται για επικοινωνία µεταξύ του εντερικού αυλού (έσω στόµιο) και του δέρµατος της ορθοπρωκτικής περιοχής (εξωτερικό στόµιο).

Η κλινική εκδήλωση είναι η εκροή υγρού (πύου και εντερικού περιεχοµένου) από το εξωτερικό δερµατικό στόµιο και η δηµιουργία αποστήµατος. Η κλινική εξέταση, µέσω της δακτυλικής διερεύνησης ή και το ενδοορθικό υπερηχογράφηµα, η ΜRI ορθού, η ενδοσκόπηση παχέος εντέρου και η συριγγογραφία θα δώσουν τις πληροφορίες για την επιλογή της ενδεδειγµένης χειρουργικής παρέµβασης που θα οδηγήσει στη θεραπεία.

Οι χειρουργικές µέθοδοι είναι:

 • Διάνοιξη του συριγγώδους πόρου κατά µήκος και επούλωση κατά 2ο σκοπό
 • Σε βαθύτερα συρίγγια περιβρογχισµός µε ειδικό ελαστικό υλικό (seton) και περίδεση αυτού έως την επούλωσή του
 • Καυτηριασµός – εξάχνωση του συριγγίου µε ίνες Laser, που οδηγεί στη σύµπτυξη και τη συρρίκνωση του τοιχώµατος του συριγγίου

Αιµορροΐδες

Οι αιµορροΐδες -εσωτερικές ή εξωτερικές- αποτελούν φυσιολογικό αγγειακό δίκτυο του πρωκτού. Όταν διογκωθούν, γίνονται αντιληπτές. Η αιµορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται µε πόνο, κνησµό, τοπικό ερεθισµό και κυρίως αιµορραγία. 

Διάγνωση

Kλινική εξέταση και ορθοσκόπηση.

 • Οι εξωτερικές προβάλλουν στον πρωκτό και µπορούν να θροµβωθούν ή και να αιµορραγήσουν
 • Οι εσωτερικές αιµορροΐδες κατατάσσονται σε 4 βαθµούς σοβαρότητας:
  • Πρώτου βαθµού: ∆εν προβάλλουν
  • Δευτέρου βαθµού: Προβάλλουν µόνο στην κένωση
  • Τρίτου βαθµού: Προβάλλουν, αλλά ανατάσσονται από τον ασθενή
  • Τετάρτου βαθµού: Σε µόνιµη πρόπτωση

Θεραπεία

 • Συντηρητική αντιµετώπιση
 • Χειρουργική αντιµετώπιση
 • Μέθοδος Longo
 • Laser Αιµορροϊδοπλαστική (LHP)

Μετεγχειρητικά, 12-24 ώρες παραµονή στο νοσοκοµείο και γρήγορη επιστροφή στην εργασία

Ραγάς Δακτυλίου

 • Διαξιφιστικός πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης
 • Αίµα στο χαρτί ή στα κόπρανα
 • Επίµονος περιπρωκτικός πόνος ή σπασµός µετά την κένωση
 • Σπασµός δακτυλίου
 • Σχίσιµο του πρωκτοδέρµατος

Αυτά χαρακτηρίζουν µια παθολογική οντότητα του πρωκτού συχνά συγχεόµενη µε άλλες παθήσεις της περιοχής. Προκύπτει από υπερβολική διαστολή του πρωκτικού καναλιού, συνήθως κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Ο πόνος είναι έντονος, οι ασθενείς τείνουν να αναστέλλουν την κένωση για να µη βιώσουν τον πόνο. Επιµελής διερεύνηση άλλων πιθανών αιτιών για τη δηµιουργία της είναι απαραίτητη.

Όταν εξαντληθεί η προσπάθεια αντιµετώπισης µε συντηρητικά µέσα (υπακτικά, ζεστά εδρόλουτρα, τοπικά φάρµακα) ή παρέλθει ένας µήνας από την έναρξη των συµπτωµάτων, χρειάζεται χειρουργική αντιµετώπιση – αφαίρεση – καθαρισµός ραγάδας και µερική διατοµή του έσω σφικτήρα. Άµεση ανακούφιση – επούλωση σε λίγες εβδοµάδες.

Λοίµωξη από τον Hpv

Πρόκειται για συχνή λοίµωξη του δέρµατος του πρωκτού και του πρωκτικού σωλήνα από στελέχη του HPV, που κλινικά εκφράζεται µε δηµιουργία θηλωµάτων.

Η καταστροφή τους µε Laser είναι ασφαλής και ανώδυνη. Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση.

Η κλινική διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μαγνητικό τομογράφο, υπερήχους, ενδοσκοπικό τμήμα – εξοπλισμό laser), καθώς και έμπειρη ομάδα ιατρών και τεχνικών που εξασφαλίζει τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.

 

Χρήστος Τσαρπαλής
Γενικός Χειρουργός,
Επιστηµονικός Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Αθηνών

 

2018-09-03T14:45:07+00:00